Τα τέρατα των Χριστουγέννων

 

krampus
The Krampus
Με καταγωγή από την Αυστρία, το τρομακτικό θηρίο, παραλλαγή του γνώριμου μας σάτυρου, είναι ένας μισός δαίμονας και μισή κατσίκα, που δαγκώνει κυριολεκτικά τους ανθρώπους που είναι άτακτοι και μαστιγώνει τα χαοτικά παιδάκια, ενώ στη συνέχεια σέρνει αυτούς στον κάτω κόσμο. Έχει μεγάλα κέρατα, μακρυά μαύρα μαλλιά, μεγάλα και αποκρουστικά νύχια και κοφτερούς κυνόδοντες. Γιορτάζεται στις 5 Δεκέμβρη, αντισταθμίζοντας έτσι την καλοσύνη του Αγίου Νικολάου, που και εκεί γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.
gryla
 Gryla
Η Gryla, σύμφωνα με την Ισλανδική λαογραφία, είναι μία μάγισσα η οποία ζει σε μια σπηλιά στα βουνά της Ισλανδίας, μαζί με την οικογένειά της και εμφανίζεται μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, από τον 17ο αιώνα έως
σήμερα. Είναι μία γυναίκα, με τρομαχτικά χαρακτηριστικά, όπως κέρατα, μεγάλα αυτιά, ζαρωμένο πρόσωπο, μεγάλη μύτη και ουρά. Έχει μία εξαιρετική ακοή, που τις δίνει τη δυνατότητα να ακούει ποια παιδιά ήταν άτακτα, τα οποία απαγάγει και στη συνέχεια βράζει και τα τρώει. Το όνομά της, χρησιμοποιείται πλέον και ως απειλή στις Ισλανδικές οικογένειες.
yule
The Islandic Yule Lads and the Yule Cat
Η Ισλανδία ομολογουμένως το έχει παρακάνει. Δεν έχει ούτε έναν, ούτε δύο αλλά δέκα τρεις, αν ξέρω βέβαια να μετράω σωστά, μικρούς Σαντά Κλάους, ή καλικάντζαρους, ή τρολ, ή νάνους, ή κάτι τέτοιο. Μητέρα τους, η γλυκούλα Gryla. Καλά παιδάκια, δεν μπορώ να πω, αλλά όταν έρθουν στο σπίτι σου, δεν μπορείς να τους βάλεις κάπου να κάτσουν. Άσε που παραμένουν, από τις 12 Δεκέμβρη και για δύο βδομάδες σπίτι σου. Ειδικότητά τους οι φάρσες αλλά και τα δώρα σε παιδιά που ήταν καλά όλη τη χρονιά. Στενός συνεργάτης αυτών, μία (fashion victim) γάτα, η οποία είναι κατάσκοπος τους. Προσπαθεί να ξεχωρίσει τα καλά από τα κακά παιδάκια. Μοναδικό κριτήριο, αν φοράνε καθαρά και ωραία ρούχα. Στην Ισλανδία, δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς τους μικρούς νάνους να κατεβαίνουν από το βουνό, μαζί με την μητέρα τους.
zwartepiet
Zwarte Piet
Ο Zwarte Piet, ή στα ελληνικά ο κατάμαυρος ο Πέτρος, είναι ο βοηθός του Σάντα Κλάους στην Ολλανδία. Αν και δεν έχει την μορφή τέρατος, κάνοντας τον αρχικά συμπαθή, είναι αυτός που θα σε τιμωρήσει τα Χριστούγεννα για τη συμπεριφορά σου. Η ιστορία του ξεκινάει από το 18ο αιώνα, όπου άλλοτε εμφανίζεται ως σκλάβος και άλλοτε ως καπνοδοχοκαθαριστής. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το έθιμο αυτό έχει υποβαθμιστεί σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας, θεωρώντας ότι ενέχει ρατσιστικές πτυχές.
belsnickel
Belsnickel
Ο Belsnickel, θεωρείται από τις πιο παλιές Χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Δημιουργήθηκε στην Γερμανία, τον μεσαίωνα, και σύντομα εξαπλώθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν ο πρώτος που άρχισε να διαχωρίζει τα καλά με τα κακά παιδιά. Σύμφωνα με το έθιμο, εμφανίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων στα δωμάτια των παιδιών, χτυπώντας το τζάμι, προκειμένου τα παιδιά να ξυπνήσουν και να τον δούνε. Βέβαια υπάρχουν και οι ιστορίες που λένε ότι συνήθιζε να σέρνει τα παιδάκια στο δάσος και να μην τα επιστρέφει ποτέ πίσω.
befana Befana
Στην Ιταλία, συναντούμε την Befana, μία καλή γριούλα μάγισσα, η οποία μαζί με την σκούπα της, αφήνει δώρα στα παιδάκια. Η καλοσύνη όμως έχει τα όριά της. Αν ήσουν άτακτος, τότε δεν τις γλυτώνεις τις ξυλιές σου. Το όνομά της, προέρχεται από το Ελληνικό ‘επιφάνεια’ και ως εκ τούτου, εμφανίζεται και γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη της.
frauperchaa
Frau Perchta
Η Perchta, είναι μία θεότητα του Γερμανικού παγανισμού, στενά συνδεδεμένη με την περίοδο των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα με τη γιορτή των Θεοφανίων. Εμφανίζεται είτε ως όμορφη, ντυμένη στα λευκά, είτε ως γριά και κατάκοπη. Τιμωρεί αυτούς που δεν εργάζονται σκληρά (κάποια μου θυμίζει) και έχει το προσωνύμιο «the belly-slitter».
Αυτά είναι μερικά από τα περίεργα πλάσματα που κάνουν περιορισμένες εμφανίσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το μόνο που πρέπει εσείς να κάνετε είναι να διαλέξετε την αγαπημένη σας ιστορία και αν έχετε θάρρος, να αποφασίσετε να τη ζήσετε, διαπιστώνοντας μόνοι σας εάν αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας ή όχι. Σε όλους σας πάντως, προτείνω τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων, να αφήνετε ανοιχτά τα φωτάκια στο δέντρο, γιατί δεν ξέρετε ποτέ τι μπορεί να παραμονεύει στις σκιέ
pigi:http://www.rockyourlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η NASA «έκοψε» ξανά τη live μετάδοση από τον ISS, ενώ Ρώσος κοσμοναύτης έλεγε ότι βλέπει UFO (vids)